Hoe leg je bestek neer volgens de bestek etiquette?

Hoe leg je bestek neer

Als je wel eens in een restaurant hebt gegeten, dan heb je gemerkt dat de tafel altijd netjes is opgemaakt. Dit heeft niet alleen te maken met de manier waarop de servetten op de juiste manier zijn gevouwen, maar ook door de manier waarop het bestek op tafel is geplaatst.

Maar hoe zet je het bestek, de borden en de glazen op de juiste manier neer? Door de tafel op een professionele en nette manier neer te zetten, zorg je ervoor dat je een hele andere beleving krijgt aan tafel. Niet alleen jijzelf zal het gevoel krijgen dat je in een restaurant aan het eten bent, maar ook de gasten die je aan tafel hebt zitten.

Welke borden kan je gebruiken?

Je eet niet alle gerechten van hetzelfde bord. Dit doe je natuurlijk wel wanneer je zelf aan het eten bent. Maar wanneer je een tafel echt gezellig wil maken, zorg je er ook voor dat je de juiste borden op tafel hebt staan.

Borden zet je altijd recht voor je neer, zo’n twee centimeter van de tafelrand. Je begint eerst met het onderbord (die niet wordt gebruikt). Vervolgens stapel je de borden van groot naar klein. Het kleinste bordje is bedoeld voor het voorgerecht. Als je een broodje vooraf wilt serveren, dan kan je een klein bordje links boven van de stapel borden plaatsen.

Bestek volgens etiquette

Dan komt het bestek. De bestek volgorde is zeer belangrijk. Maar hoe leg je bestek neer? Het bestek dient net zo goed te worden neergelegd als de borden om ervoor te zorgen dat het een compleet plaatje wordt op tafel.
Je begint van binnen naar buiten. Het bestek dat als eerste nodig is, leg je aan de buitenkant neer. De vorken leg je links en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijzijde van het mes moet richting het bord wijzen.

Het bestek voor het nagerecht leg je horizontaal boven het bord. Het is dan wel belangrijk dat je er rekening mee houd dat het lepeltje met de bovenkant naar links wijst en het vorkje naar rechts. De reden dat het vorkje en het lepeltje zo liggen is omdat er dan wordt gezorgd dat het dessertbestek na het hoofdgerecht eenvoudig naar de goede kant van het bord wordt geschoven.

De glazen plaatsen

Een ander onderdeel van een goed opgemaakte tafel is het plaatsen van de glazen. Dit onderdeel is net zo belangrijk als de bestek volgorde. Als je in een goed restaurant hebt gegeten, dan heb je ook een drietal glazen op de tafel zien staan.

Deze glazen staan er voor het water en voor de wijn. Maar hoe zet je deze glazen op een goede manier neer? Allereerst is het belangrijk dat je rechts boven het bord de glazen plaatst, in een schuine lijn naar beneden. Het waterglas plaats je bovenaan. Het rode wijnglas plaats je daaronder en het witte wijnglas komt als laatste.

 

Het plaatsen van de servetten

Ook servetten mogen niet ontbreken op een goed opgemaakte tafel. Maar waar plaats je de servetten? Het is natuurlijk altijd heel leuk als je een servet onder een bord schuift om de tafel wat aan te kleden, maar hoort het daar wel?

Als je een tafel op wilt maken volgens de geldende etiketten dan dien je een servet links naast de vorken neer te leggen. Tenzij je soep serveert, is het ook mogelijk om het servet op het bord neer te leggen. Wees wel creatief en vouw het servet op een mooie manier inde vorm van een waaier.

Als je niet heel erg creatief bent, dan kun je het servet ook in een servetring wikkelen. Maar zorg er wel voor dat je dit op een nette manier doet om de aankleding van de tafel in stand te houden.

bestek etiquette

Eventueel een naambordje erbij

Het is natuurlijk ook mogelijk om een naambordje op de tafel te plaatsen om iedereen aan te wijzen waar ze moeten zitten. Dit is natuurlijk niet altijd nodig, maar soms is het wel noodzakelijk als je te maken hebt met een grote groep mensen voor wie je ervoor wilt zorgen dat iedereen op de juiste plaats gaat zitten.

Organisatorisch is het vaak ook handig om iedereen op een vaste plaatst te laten zitten. Als je besluit om gebruik te maken van naambordjes, zorg er dan wel voor dat je de naambordjes in dezelfde stijl als de rest van de tafel maakt zodat het geheel in stand wordt gehouden. Daarnaast is het ook mogelijk om persoonlijke naambordjes te maken.

 

Hoe leg je het bestek neer na het eten?

Een ander onderdeel van bestek etiquette is hoe mensen het neer dienen te leggen na het eten. Hoe leg je bestek neer na het eten? De beste manier om het bestek neer te leggen op je bord is op de tien voor half vier manier.

Dit betekent dat je het mes boven legt met de kartels naar beneden en de vork eronder. Je servet vouw je netjes op en plaats je aan de linkerkant van het bord. Eventueel is het ook mogelijk om je mes in de vork te schuiven zodat het bestek niet van je bord glijdt wanneer het wordt opgepakt.