Aangebrande pan schoonmaken? Zo maak je in handomdraai elke pan schoon!

aangebrande pan schoonmaken

Een sterk aangebrande pan schoonmaken, daar houd je natuurlijk geen rekening mee wanneer je net bezig bent met het bereiden van een heerlijke maaltijd. De pannen staan op het vuur en het is nog een kwestie van even koken, bakken en/of braden voordat je aan tafel kunt. Tussendoor kun je gemakkelijk afgeleid raken. Je krijgt een appje van een vriend(in) dat je aandacht pakt, de telefoon gaat, de buurvrouw belt aan of er is plots iets interessants op tv.

Tijd lijkt altijd een stuk sneller te gaan als je even je hoofd er niet bij hebt. Voor je het weet ben je dus je aardappels, rijst of iets anders aan het droogkoken. Of, erger nog, de vlam slaat in de pan. Wat rest is aangebrand eten dat rijp is voor de container. Dat niet alleen, ook zit je ineens met een zwartgeblakerde pan waarvan je je afvraagt of daar nog iets aan te redden valt.

We hebben gelukkig goed nieuws: de pan weggooien is in veruit de meeste gevallen niet nodig. Hoe een pan schoonmaken, daarvoor hebben we speciaal voor jou de beste tips paraat. En hoogstwaarschijnlijk heb je hiervoor zelfs al alle benodigdheden al in huis.

Binnenzijde en achterkant pan schoonmaken met huis-tuin-en-keuken middeltjes

 

Zout, citroensap, azijn, een vaatwastablet en zelfs cola en waspoeder zijn veelgebruikte middelen die je kunnen helpen om de pan weer brandschoon te krijgen. Pannen schoonmaken met baking soda is ook een populaire oplossing. Allemaal lekker goedkoop, maar vooral ontzettend effectief. Vergeet dus de dure middeltjes die je in de winkel kunt krijgen. Rest alleen nog de vraag hoe en wanneer je deze producten precies gebruikt. Een aantal ervan nemen we met je door.

Zout

Vul de pan met een laagje water en voeg daar een goede dosis keukenzout aan toe. Nu nog even aan de kook brengen, en de pan is weer zo goed als nieuw. Dit is vooral een uitstekende manier wanneer je een RVS pan schoonmaken wilt.

Citroensap

Vind je het geen probleem om wat meer werk te hebben aan het schoonmaken van een pan, dan kan citroensap een uitkomst betekenen. Gebruik hiervoor het liefst een verse citroen, dus geen kant-en-klaar sap uit zo’n geel flesje. Breng een laagje goed warm water aan in de pan en meng dit met het citroensap. Wacht nu eventjes voordat je de afwasborstel erbij pakt om te gaan boenen en de pan weer blinkend schoon te krijgen.

Azijn

Een sterk aangebrande pan schoonmaken met azijn wordt ook veel gedaan. Benodigdheden: slechts een scheut azijn toevoegen, paar minuten wachten en daarna nog even met een spons of afwasborstel de pan rondgaan.

Vaatwastablet

Vul de pan met een laagje heet water, voeg er een vaatwastablet aan toe en laat het even een nachtje staan. De volgende ochtend hoef je alleen nog de pan leeg te gieten en om te spoelen. Een snellere optie is het voor een paar minuten aan de kook brengen van het water met de vaatwastablet. Dat heeft nagenoeg hetzelfde effect.

Soda

Pannen schoonmaken met baking soda is ook een uitstekende manier. Ook hier geldt weer: giet een laagje water in de pan, voeg er een ruime hoeveelheid baking soda aan toe en wacht vervolgens een nachtje. Ook voor de onderkant pan schoonmaken wordt baking soda trouwens veel gebruikt. Het verwijderen van vuil en viezigheid is niet alleen beter voor de pan, maar ook voor je kookplaat. Je hebt dan alleen nog een sponsje nodig. Let op: een aluminium pan schoonmaken met soda is juist weer niet aan te raden, omdat de soda de aluminium laag aantast.

Voorkom aankoeken met antiaanbaklaag

Wil je nou de kans zo klein mogelijk maken dat je een volgende keer weer met een aangekoekte pan te maken krijgt, kies dan voor een product met een antiaanbaklaag. Het betekent niet dat je de pan achteloos op het vuur kunt laten staan, maar verkleint wel het risico op aanbakken. Aluminium pannen zijn doorgaans voorzien van deze speciale kunststof laag, wat een aluminium pan schoonmaken logischerwijs dus vergemakkelijkt.

Wat wél aandacht nodig heeft, is dat je dient te voorkomen dat een aluminium pan te lang op het vuur blijft staan. Wat hoewel een antiaanbaklaag zelf niet giftig is, komen bij een temperatuur boven de 315 graden giftige dampen vrij. Daar hoef je bij normaal gebruik van de pan niet bang voor te zijn. Een aluminium pan schoonmaken moet je wel altijd met de hand doen. Het is dus niet geschikt voor de vaatwasser.

aangekoekte pan schoonmaken

 

Hoe een pan schoonmaken na normaal gebruik?

Niet alleen wanneer de pan per ongeluk onderdeel is geweest van een ongelukje verdient het alle aandacht. Met het oog op de levensduur van het product en natuurlijk je gezondheid is het belangrijk om deze altijd met zorg te behandelen.
Dat betekent dat je na de maaltijd aandacht schenkt aan het goed reinigen van de pan. Het direct reinigen met wat afwasmiddel bijvoorbeeld. Dat is iets wat we in de meeste gevallen aanraden, waarmee je de pan zo lang mogelijk in een blakende conditie houdt.