Welke pannen kunnen in de oven?

pan in de oven

Sommige vleesgerechten moet je na de bereiding nog even laten nagaren in de oven. En dan is het handig wanneer je je braadpan zo even de oven in kunt schuiven. Bijkomend voordeel is dat je dan ook veel minder afwas en pannen nodig hebt. Vaak zijn onze keukens namelijk niet zo groot en kun je er niet veel pannen in kwijt. Een alles-in-één pan is dan praktisch. Maar kan een braadpan altijd in de oven? Nee, dit is helaas niet altijd mogelijk. Je hebt dan een ovenbestendige pan nodig. Maar waar moet je aan denken bij de aanschaf van zo’n braadpan? In deze blog zetten we alles even voor je op een rij.

 

 Stoven & garen: ouderwets lekker koken

Wie herinnert zich niet de heerlijke malse sudderlapjes bij oma vroeger? Niet zo verwonderlijk dus dat deze manier van koken weer helemaal terug is in 2020. En zeg nu eerlijk: wat is er nu lekkerder dan een groot mals stuk vlees uit de oven? Bij deze kooktechniek, ook wel braiseren, stoven of smoren genaamd, wordt het vlees eerst aangebraden en daarna langzaam gegaard. Een speciale braadpan voor in de oven is hiervoor ideaal. Deze plaats je op een lage temperatuur in de oven. Zo wordt je vlees heerlijk mals en zacht en komen alle smaken optimaal naar boven. En naast vlees kun je dit ook perfect doen met groente, zoals bijvoorbeeld pompoen. De braadpan is een grote ondiepe brede pan. Zo is er ruimte voor grotere stukken vlees of groente die lekker zacht en mals worden met een knapperig korstje.

 

Kan een braadpan altijd in de oven?

Niet bij elke pan wordt vermeld of je deze nu wel of niet in de oven kunt plaatsen. Daarom is het handig om te weten welke materialen ovenbestendig zijn. Volledig metalen pannen zijn hittebestendig en kun je dus zonder problemen in de oven plaatsen. Check wel even het materiaal van de handvatten. Zijn deze namelijk niet van metaal, dan kunnen ze namelijk niet in de oven. Bij de duurdere pannen kun je de handvaten vaak verwijderen. Zo kun je deze pannen dus wel in de oven plaatsen. Houd er rekening mee dat bij goedkope metalen pannen het metaal dunner is en je eten er sneller in aanbrandt.

Gietijzer is het beste materiaal voor in de oven. Deze pannen hebben een dikkere bodem die de warmte beter geleidt. Zo wordt alle warmte optimaal verdeeld over de pan. Je hebt gietijzeren pannen met en zonder deksel. Heeft je deksel een kunststof of houten dop? Plaats je braadpan dan zonder deksel in de oven. Sommige kunststof doppen kunnen wel tot 190 graden in de oven. Check dit dus altijd even na in de winkel waar je de braadpan voor in de oven hebt gekocht.

Wanneer je de braadpan zonder deksel in de oven plaatst, dek deze dan af met aluminiumfolie (met de matte kant naar buiten om je oven te beschermen). Zo verdampt er ook niet teveel vocht in de oven.

Braadpan voor in oven kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je een braadpan voor in de oven gaat kopen, denk dan vooraf even na over een aantal dingen. Hoe groot moet de pan zijn en waar wil je hem voor gebruiken? Een goede braadpan is gemaakt van dik materiaal dat de warmte goed geleidt. Hij is dus ook zwaar qua gewicht. Koop bij voorkeur een braadpan met een doorsnee van minimaal 24 centimeter. Zo kun je een grotere hoeveelheid maken en er verschillende dagen van eten of een deel invriezen. Wil je je gerechten graag in verschillende kleine pannen opdienen? Denk dan eens aan tajines of cocottes (kleine pannetjes van aardewerk).

Wil je graag een braadpan met deksel? Check dan ook of de knop van de deksel in de oven kan. Soms is deze van een ander materiaal gemaakt dat niet ovenbestendig is.

 

Braadpan van geëmailleerd staal

Deze pannen kent iedereen. Ze zijn er in zwart, oranje en rood en waren er al in oma’s tijd. Bekend is vooral de Le Creuset braadpan. Deze Le Creuset braadpannen zijn gemaakt van dunner materiaal en dus lichter. Plaats je de Le Creuset pan in de oven dan is de warmtegeleiding hierdoor wel minder goed. Verder hebben deze braadpannen meestal een deksel en zijn ze relatief goedkoop. Doordat het materiaal hittebestendig is, kun je de Le Creuset pan zonder problemen in de oven plaatsen. Deze braadpannen zijn ook geschikt voor inductie.

braadpan oven

Braadpan voor in de oven van RVS

Het voordeel van een pan van roestvrijstaal is dat je deze zonder problemen in de vaatwasser kunt plaatsen. Pannen van andere materialen moet je meestal met de hand afwassen. Check wel even goed of de pan een voldoende dikke bodem heeft voor een goede warmtegeleiding.  Ook zijn er snelkook braadpannen waarbij de vitamines en mineralen beter behouden blijven tijdens de bereiding. Ze werken met eenzelfde soort techniek als een stoommandje. Deze soort braadpannen zijn er met of zonder deksel. Ook zijn er varianten te koop met een deksel van glas.

 

Braadpan van aardewerk of tajine

Bij aardewerken pannen of tajine wordt er een deksel op de pan geplaatst in de oven. Deze keramische braadpannen zijn ideaal voor in de oven en kunnen hoge temperaturen verdragen. De stoom gaart daarbij het eten en alle smaak, vitamines en mineralen blijven bewaardc. Je hoeft ook geen vet of olie toe te voegen aan de maaltijd. Zo’n keramische pan voor in de oven is dus ideaal  wanneer je op je gewicht wilt letten.

Koperen braadpannen voor in de oven

Het belangrijkste voordeel van koperen pannen is dat ze van alle materialen de warmte het beste geleiden. Daarom zie je ze ook altijd in keukens van topchefs. Het gerecht is daardoor overal op dezelfde temperatuur. Dit is vooral belangrijk bij de bereiding van sauzen.

 

Gietijzeren braadpan voor in de oven

Gietijzeren braadpannen voor in de oven zijn zeer hittebestendig bij hoge temperaturen en houden de warmte lang vast. Daarmee zijn deze braadpannen dus perfect geschikt voor in de oven. Het gerecht wordt zo gelijkmatig verhit en het vlees wordt optimaal mals. Het nadeel is dat gietijzer wel wat zwaarder is qua materiaal. Deze pannen zijn zeer duurzaam en gaan een leven lang mee. Gietijzeren braadpannen voor in de oven zijn er met of zonder deksel. Sommige merken verkopen braadpannen met deksels van een lichter materiaal. Dit is handig wanneer je regelmatig even de deksel wilt optillen om in het gerecht te roeren. Deze braadpannen zijn ook geschikt voor inductie.