Welke pannen voor inductie

welke pannen voor inductie

Overweeg je het overstappen van gas naar inductie, of vanuit een andere warmtebron? Dan is het goed om meer te weten te komen over de mogelijke voor- en nadelen, ook voor jouw specifieke situatie.

Zo kan het gebruiken van andere pannen dan inductiepannen het koken / bakken / wokken / etc. belemmeren. Anderzijds zijn er ook juist veel pluspunten aan verbonden aan inductiekoken. Waar moet je precies op letten als je overweegt om over te stappen? Wij delen hier de belangrijkste superpraktische tips met je.

Welke pannen voor inductie raden wij bijvoorbeeld aan, en kun je koken op inductie met oude pannen? Met al deze kennis op zak ben jij vervolgens in staat voor jezelf een afgewogen keuze te maken.

 

Wat is inductie precies?

Het grootste verschil met inductie versus andere warmtebronnen, is dat de inductiekookplaat zelf niet warm wordt. Dat betekent niet dat er helemaal geen warmte ontstaat, want anders kan er immers niet gekookt worden. Er wordt hier gebruikgemaakt van een magnetisch veld om warmte te creëren. De kookplaat zelf bevat elektrische spoelen, terwijl de bodem van de pan bestaat uit verschillende metaallagen, waaronder magnetiseerbaar metaal.

Maken de inductiekookplaat en de pan contact met elkaar, dan vindt het opwekken van warmte plaats. Daardoor wordt het niet ónder de pan warm, maar juist in de bodem. En haal je de pan van de pit af, dan stopt dit proces onmiddellijk. Een behoorlijk ingenieus systeem dus, dat er ook nog ’s voor zorgt dat je bespaart op je elektriciteitskosten. Daarbij is de bereidingstijd korter, zijn deze pannen gemakkelijk schoon te maken en is het veilig voor kinderen dankzij het kinderslot in de plaat.

Wat zijn naast de voordelen van inductie de nadelen?

Aan de andere kant staat inductie bij velen bekend als gevaarlijk, duur en ziekmakend. Laten we gelijk even de koe bij de hoorn vatten en deze mogelijke nadelen nader bekijken.

Gevaarlijk
Dat inductie gevaarlijk zou zijn, dat is allerminst het geval. Het is alleen niet een stuk veiliger dan het gebruiken van elke andere soort kookplaat die enorm heet kan worden, denk aan gas of keramisch, het is zelfs dé meest veilige manier. Het is niet zonder reden dat juist inductiekookplaten ook erg geliefd zijn in verzorgingstehuizen. Overstappen van gas naar inductie is dus om veiligheidsredenen alleen al aan te raden.

wat zijn de beste pannen voor inductie koken

Duur
Inductie koken staat bij velen bekend als duur. Het ligt er eigenlijk maar net aan waar je precies naar kijkt. Bedoel je de aanschaf van een inductiekookplaat, dan heb je gelijk. Dat is inderdaad een investering, omdat deze techniek nog relatief nieuw is. Daar staat wel tegenover dat je veel efficiënter kunt koken, doordat er zeer weinig warmteverlies plaatsvindt.

Even ter vergelijking: met gas wordt gemiddeld genomen slechts de helft van de opgewerkte energie daadwerkelijk gebruikt voor opwarming van de pan. Ga je voor duurzaam gebruik van energie, dan zijn je pannen van gas naar inductie overzetten de beste optie. Heeft een zo laag mogelijke rekening juist je voorkeur, dan ben je op de langere termijn ook voordeliger uit met inductiekoken.

Schadelijk voor de gezondheid
Er doen theorieën de ronde waarbij inductie in één adem wordt genoemd met ziekmakend. De hiervan afkomstige straling zou daar verantwoordelijk voor zijn. Het zou het voedsel in de pan bereiken, met alle gevolgen van dien. Dat is echter een misvatting. Er vindt namelijk geen straling plaats.

Het gaat hier slechts om een magnetisch veld, waarbij alleen de pan zelf verwarmd wordt, niet het eten erin. Maak je dus geen zorgen, inductiekoken is ook op dit vlak volkomen veilig.

 

Welke pannen voor inductie zijn geschikt?

Juist voor het koken op inductie is de kwaliteit van de pannen van groot belang. In principe is het zo dat de meeste, ook niet-inductie pannen, geschikt zijn voor het gebruiken op een inductiekookplaat. Dat betekent alleen niet dat het aanschaffen van speciale inductiepannen dus niet nodig is. Integendeel zelfs, want deze pannen zijn juist speciaal gemaakt voor een optimale warmteverdeling. Gebruik je een andere soort pan, dan loop je de kans dat er veel warmte verloren gaat. Da’s niet alleen jammer voor je stroomverbruik, ook duurt het hierdoor al snel een stuk langer voordat je eten klaar is.

Pannen bedoeld voor inductie herken je aan het inductie pannen symbool. Dit bevindt zich aan de onderzijde van de pan. Staat dit inductie pannen symbool er niet op, dan wil dat niet direct zeggen dat het dus niet om een inductiepan gaat. Het gebruiken van een vrij krachtige magneet biedt in dat geval uitkomst. Plakt deze zich vast aan de onderzijde van de pan, dan weet je dat het geschikt is voor koken op inductiekookplaat. Het kan overigens gebeuren dat de magneet zich niet hecht aan de onderzijde terwijl het wél een inductiepan is. Dan gaat het om een exemplaar met een zwak magnetisch veld, waardoor het alsnog geen aanrader is om mee te koken doordat er te veel warmteverlies zal ontstaan.

Er geldt een uitzondering op de regel, die te maken heeft met gietijzeren pannen. Dit laat zien dat koken op inductie met oude pannen wel degelijk mogelijk is. De naam zegt het namelijk al, deze pannen zijn gemaakt van een zwaar metaal en hebben dikke wanden en een bodem die aan dezelfde eigenschap voldoet. Het zijn de pannen die bij normaal gebruik gemakkelijk van generatie op generatie over kunnen gaan. Ideaal dus. Let er wel op dat als je dergelijke pannen van gas naar inductie gebruikt, deze niet kromgetrokken zijn.

 

Merken die we aanraden voor inductiekoken

de beste inductie pannen
Het is voor een inductiepan extra belangrijk dat de kwaliteit in orde is. Dan kom je al snel uit bij bekende, hoogstaande merken als BK. Zoek je naar een complete pannenset, dan is dit merk hiervoor bij uitstek geschikt. Hiermee hebben we gelijk één van de wat goedkopere merken te pakken. Ook voor de aanschaf van een goede wokpan kom je overigens al Le Crueset. Om nog wat voordeliger uit te zijn, maak je gebruik van een BK pannenset inductie aanbieding. Dergelijke aanbiedingen hebben we geregeld voor je klaarstaan op Pannenreus.nl.

Het toonaangevende merk WMF is over het algemeen iets duurder. Geregeld komt hun pannenset inductie als beste getest uit de bus. En niet in de laatste plaats omdat het heel praktische pannen zijn met een lange levensduur. Hoe zit het eigenlijk met een Le Creuset pan? Kan een Le Creuset pan ook op inductie? Dat is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord daarop is ja als je een goede braadpan of grillpan / grillplaat zoekt.

Je hoeft het gelukkig niet allemaal zelf uit te vogelen welke pan geschikt is voor jouw gebruiksdoel. Dat hebben wij al voor je gedaan. Hiervoor maak je gebruik van de handige keuzehulp, zodat je in een handomdraai vindt wat je nodig hebt. Overigens hebben we pannen van uiteenlopende merken in onze webshop opgenomen. Hierdoor heb je veel keuzemogelijkheden en zit er altijd een pan(nenset) bij die voldoet aan jouw wensen.