Zo maak je zilver bestek het beste schoon

Zilver bestek schoonmaken

Zilver bestek, het ziet er enorm luxe uit. Totdat het een tijdje heeft liggen stoffen in de kast. Zilver bestek staat er om bekend dat het naar verloop van tijd de glans verliest en een zwarte gloed krijgt. Dit heeft alles te maken met een chemische reactie, welke je vrijwel niet kunt voorkomen. Er zit niets anders op: je moet zilver bestek schoonmaken.

Hoe moet je zilver bestek reinigen?

Tijd voor zilveren vorken, zilveren messen en zilveren lepeltjes schoonmaken! Niet jouw hobby? Het kan simpel en snel. Er zijn verschillende manieren om voor het zilver bestek poetsen. Zelfs met huis, tuin en keukenmiddeltjes! Je hebt vast wel soda. citroen, tandpasta of cola in huis. Niet waar?

Reinigen met soda en aluminium
Allereerst kun je zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Hierin zitten belangrijke stofjes die de zwarte gloed laat verdwijnen. Het draait de chemische reactie terug. Hoe je dat doet?

 • Doe een vel aluminiumfolie in een bak
 • Giet de bak vol met heet water
 • Doe er een eetlepel baking soda bij
 • Leg het bestek op het folie: elk stuk moet de folie raken en volledig onder water zijn
 • Even wachten
 • Is alles schoon? Keer de zichtbare zijde om en wacht tot de achterkant ook schoon is
 • Haal alles uit de bak en spoel het nog even na met lauw water
 • Droog het bestek af

Voila, het bestek is schoon zonder te poetsen!

Bestek poetsen met citroen
Heb je weinig tijd? Ga dan voor poetsen met citroen. Dit is een snellere oplossing dan soda met aluminium. Poetsen met citroen is heel eenvoudig: knijp een citroen uit en doe het sap op een oude tandenborstel. Boen rustig over het bestek en zie de glans terugkeren.

Niet alleen tanden poetsen met tandpasta, ook zilverwerk
Geen citroen in huis? Ook tandpasta doet zijn werk. Doe tandpasta op een tandenborstel of doek en wrijf over het zilveren bestek. Hierdoor zal de zwarte gloed verdwijnen en de glans terugkomen.

Last but not least: ook cola doet wonderen voor zilver
Tot slot is het mogelijk om je zilver bestek te reinigen met cola. Vul een bak met cola en leg je zilverwerk erin. Laat het een nacht staan en spoel het de volgende dag goed af met gedistilleerd water. Even afdrogen en het zilver ziet er weer uit als nieuw!

Zijn dat nog niet genoeg manieren om zilver bestek schoon te maken?
Ze zeggen dat je zilver ook kunt reinigen met azijn, as uit de asbak of openhaard of met zilverpoets. Voor die laatste is het belangrijk dat je wel gebruik maakt van een speciaal poetsdoekje voor zilver.

Verzilverd bestek schoonmaken

Een andere tak van sport is verzilverd bestek schoonmaken. Ook dit bestek heeft een luxe uitstraling en oogt netjes op tafel, maar dit bestek is niet volledig van zilver gemaakt. Bij verzilverd bestek is er enkel een zilver laagje aangebracht. Dit maak je dan ook op een andere manier schoon dan echt zilver bestek.

Hoe maak je verzilverd bestek schoon?

 • Spoel het bestek na het eten direct af en droog het met een zachte doek.
 • Gebruik hierbij mild afwasmiddel en lauw water.
 • Schrob nooit met schuurmiddelen, zoals sponzen. Dit beschadigt het bestek.
 • Zit er een oxidatielaagje op het bestek? Poets het met een speciaal zilverpoetsmiddel.

Het is af te raden om verzilverd bestek in de vaatwasser te reinigen. Maar mocht je dat toch willen doen, let er dan op dat je:

 • Het bestek voorspoelt.
 • De messen gescheiden houdt van andere bestekdelen.
 • Gebruik enkel milde wasmiddelen, zonder chloor en gelvorm.
 • Plaats geen andere metalen voorwerpen in de vaatwasser wanneer verzilverd bestek in de vaatwasser ligt. Dit voorkomt vliegroest.
 • Droog het bestek na reiniging meteen af. Laat het niet in de vaatwasser staan.

Dofheid en aanslag voorkomen

Het voorkomen van de dofheid en zwarte aanslag, zit hem vooral in het goed bewaren van zilver bestek. Bewaar het bestek op een luchtdichte en donkere plek. Het liefst in een speciale lade voor zilver bestek, waarbij je de messen, vorken en lepels naast elkaar kunt bewaren. Probeer daarnaast te voorkomen dat je het bestek onnodig aanraakt met je handen. Contact met de huid is namelijk ook vaak een boosdoener en oorzaak van de zwarte uitslag.

Laat dat je echter niet weerhouden van het gebruiken van zilver bestek. Het is te mooi om niet te gebruiken! Hoe poets jij jouw zilveren bestek?