Hoe gebruik je een pizzaplaat?

Pizzaplaat

Wist je dat je zelf heel simpel en snel een overheerlijke pizza kunt maken? Dat doe je met een pizzaplaat. Je schuift deze zo de oven in en in een handomdraai maak je de allerlekkerste knapperige pizza. En deze zijn echt veel lekkerder dan de diepvriespizza’s of kant-en-klare varianten van de supermarkt. Die hebben namelijk vaak een dikke smakeloze bodem.

Met een pizzaplaat kun je zelf een dunne crispy bodem maken net zoals bij de pizzeria. Is dat ingewikkeld? Nee hoor, want het deeg kun je invriezen in bolletjes en verschillende keren gebruiken. In deze blog leggen we even aan je uit hoe je deze pizzaplaat het beste kunt gebruiken. En natuurlijk geven we je een chefrecept voor de allerlekkerste crispy bodem plus een glutenvrije variant.

 

Pizzaplaten: welke soorten zijn er?

Met een pizzaplaat kun je snel en eenvoudig je eigen pizza’s bakken in de oven. Ze smaken net zo lekker als de echte Italiaanse pizza’s die in een traditionele steenoven worden gebakken. Het grote voordeel is dat je eigengebakken pizza zo’n lekkere krokante dunne bodem heeft. Het deeg maak je in een grote hoeveelheid en vries je in kleine bolletjes of  als kant en klare bodems in.

Pizzaplaten zijn er van gietijzer, aluminium, metaal en steen en hebben meestal een diameter van 45 centimeter. De bodem bevat vaak kleine gaatjes zodat alle vocht uit de bodem kan worden afgevoerd. Zo wordt de korst lekker knapperig.

Het voordeel van een stalen pizzaplaat is dat deze de warmte veel beter geleidt. Experts zeggen dat ze met een stalen pizzaplaat veel betere resultaten krijgen dan met een pizzasteen. De pizzabodem komt in aanraking met een hogere hitte en dat geeft veel betere resultaten.

Wanneer je de bodem van tevoren al even afbakt, dan kun je hem daarna zo met de topping de oven inschuiven.

 

Materialen: de voor- en nadelen

De gietijzeren pizzaplaten nemen eenvoudig en snel warmte op. Deze hoef je daarom maar kort voor te verwarmen. Ook zijn ze simpel en snel schoon te maken (veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld de pizzasteen). Het nadeel van gietijzer is het gewicht. Deze platen zijn vaak behoorlijk zwaar.

Een pizzaplaat van staal is het beste materiaal om een pizza te bakken. Je hoeft dit materiaal maar heel kort voor te verwarmen en de warmte wordt beter verdeeld dan bij steen of ijzer. Het enige nadeel is dat ze ook vrij zwaar zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig ook lichtgewicht pizzaplaten van staal kopen. Te slotte kun je ook een pizzaplaat van steen kopen. Nadeel is dat deze minder snel opwarmt en lastiger schoon te maken is.

Er bestaan pizzaplaten met- en zonder gaatjes. De variant met gaatjes zoals bijvoorbeeld de pizzaplaat van EH zorgt voor extra vochtafvoer en een betere warmtegeleiding. Zo word je bodem heerlijk knapperig!

Hoe maak je de perfecte pizza? Jamie Oliver met Gennaro Contaldo

In deze video krijg je wat tips van een echte Italiaanse chefkok over hoe je een echte perfecte en knapperige pizzabodem maakt!

 

Hoe gebruik je de pizzaplaat?

Wanneer je de pizzaplaat hebt gekocht, dan kun je deze het beste even schoonmaken met een vochtige doek. Laat de pizzaplaat daarna goed drogen.

Zo gebruik je de pizzaplaat:

  • Plaats de plaat zo laag mogelijk op een rek in de oven.
  • Verwarm de oven 30 minuten voor op de hoogste stand. Plaats de plaat zonder pizzaplaat in de oven om deze voor te verwarmen. Dit zorgt voor een extra knapperige bodem doordat je het deeg direct op de hete plaat plaatst.
  • Spray de plaat met of zonder gaatjes eerst in met een dunne laag speciale bakspray zoals olijfolie of canola olie. Deze oliën voegen extra voedingswaarde toe aan je pizza. Ze bevatten vetsoorten die goed zijn voor je hart.
  • Bak de pizzabodem eerst voor op de plaat en voeg daarna pas de topping toe.
  • Laat de plaat na afloop goed afkoelen buiten de oven voor je deze reinigt.
  • Je kunt de pizzaplaat ook op de bbq plaatsen met een deksel en zo je eigen pizza maken. Hiervoor kun je een speciale pizzaplaat van Weber kopen.

Zo maak je de pizzaplaat schoon:

  • Laat de plaat eerst goed afkoelen. Doe je dit niet, dan kunnen er beschadigingen ontstaan.
  • Gebruik een spons om de plaat te reinigen met een mild reinigingsmiddel
  • Bij hardnekkig vuil kun je een roestvrijstalen spons gebruiken om zwarte aanslag te verwijderen.

Op welke temperatuur bak je je eigengemaakte pizza?

Voor een knapperige bodem is het belangrijk om de oven eerst 30 minuten voor te verwarmen op een temperatuur van 260 graden (of op de hoogst mogelijke temperatuur). Dit doe je een uur voordat je de pizza gaat bakken. Zo weet je zeker dat de oven voldoende heet is. Je bakt de pizza daarna in 10-15 minuten gaar.

 

De pizzabodem eerst voorbakken

Je kunt de pizzabodem ook eerst voorbakken. Verdeel hiervoor eerst de tomatensaus over de bodem. Houd een halve centimeter vanaf de rand vrij. Plaats de over op 220 graden en bak de bodem in 10 minuten tot de randen licht goudbruin zijn. Plaats daarna nog een laag saus en het beleg op de pizza. Bak hem daarna af totdat alles mooi goudbruin en gaar is.

 

Is een pizzaplaat met gaatjes beter?

De gaatjes zorgen ervoor dat de hitte direct de pizzabodem bereikt. Zo wordt de bodem luchtiger en knapperiger. De pizza is ook sneller gaar door de gaatjes.

Basisrecept van een Italiaanse chefkok voor pizzadeeg 

Ingrediënten per pizza:

  • 200g bloem (of amandel– of speltmeel voor de glutenvrije pizza)
  • 100g water
  • 18g verse gist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 snuifje suiker

Strooi de bloem uit op je aanrecht en maak een kuiltje. Meng de het zout, olijfolie en de suiker door de bloem. Los eerst de verse gist op in wat lauwwarm water. Giet dit vervolgens bij de bloem en kneed dit met de hand tot een mooi glad deeg. Rol het deeg daarna in een grote bol. Dek deze af met een schone theedoek en laat dit minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats. Je kunt het deeg ook de avond ervoor al maken en het dan in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Wanneer je het deeg een nacht laat rijzen, dan wordt de bodem extra luchtig en krokant. Je kunt de hoeveelheden ook groter maken en de balletjes invriezen.

Ideeën voor je pizzatopping:

  • Parmaham, tomaat, mozzarella, rucola
  • Tomatensaus, tonijn, rode ui, kappertjes, olijfolie
  • Parmaham en vijgen
  • Parmaham, paprika, mozzarella, pesto
  • Salami, tomatensaus, rode ui, mozzarella, plakjes knoflook, oregano, chilivlokken.