Als je een keuken hebt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een of meerdere koekenpannen. De keuze in koekenpannen is ook (op zijn zachts gezegd) enorm. Maar de kans is groot dat je op zoek bent naar een pan die kwalitatief goed is en ook een tijdje meegaat. Gietijzeren en plaatstalen pannen zijn van die soorten koekenpannen die onwijs lang meegaan. Als je weet hoe je er mee om moet gaan tenminste. De pan inbranden is onderdeel van een lang en gelukkig leven met je koekenpan. Hoe gaat dat inbranden in zijn werk? Dat leggen we je uit!
De pan inbranden is nodig om de benodigde antiaanbaklaag te vormen. Dit noem je ook wel seasoning. Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat je koekenpan echt levenslang meegaat. Al moet je er wel een klein beetje moeite voor doen. De pannen komen namelijk niet uit de doos met de welbekende antiaanbaklaag zoals we hem kennen. Deze pannen moet je ook droog weer in de kast zetten, daar waar gietijzeren en plaatstalen pannen altijd een beetje ‘vies’ moeten blijven.
Stalen pan inbranden in 5 stappen
Maak de pan schoon
Ja, je eerste stap heeft toch te maken met grondig afwassen. Met water en zeep ontdoe je de pan van alle restjes die er uit de fabriek zijn overgebleven. Olieresten bijvoorbeeld. Droog de pan goed af. Dan pas kan je met het inbranden beginnen.
Verwarmen
De pan moet op de juiste temperatuur zijn voordat je met het inbranden gaat beginnen. Dit kan je het beste doen door de koekenpan op laag vuur te zetten. De hitte moet gelijkwaardig verdeeld zijn over de gehele pan. Dit lukt het beste als je het rustig aan doet en dit lukt niet als je het vuur heel hoog zet.
De juiste olie voor een pan inbranden
Een pan inbranden doe je met olie. Lijnzaadolie, shortening of zonnebloemolie is geschikt voor consumptie en dus ook voor het inbranden van je pan. Je kan de olie met een vleestang of keukenpapier in de pan doen. Let op: gebruik niet te veel. Een beetje is genoeg.
Houd de pan goed warm en blijf de olie verdelen
De olie moet zo heet worden dat je het ziet walmen. Als er rook van de pan komt dan moet je dus ook nog even doorgaan met de olie verhitten. Het liefst tot het zo zwart mogelijk is. Doe dit zo een drie keer. Als de pan droog wordt kan je stoppen.
Afwassen
Als je klaar bent moet je de pan zelf laten afkoelen. Meestal is dit binnen een kwartiertje wel gebeurd. Maak de pan vervolgens schoon met een afwasborstel en heet water. Afwasmiddel mag je nu niet meer gebruiken. De pan maak je droog met keukenpapier of een theedoek.
Herhalen
Helaas ben je er nu nog niet. Het heeft zeker een paar keer nodig voordat je pan goed genoeg is ingebrand. Als je pan er echt zwart uit begint te zien, dan is je antiaanbaklaag perfect. Vanaf dat punt kan je moeiteloos en geweldig blijven bakken.
Aanvullende tips voor het inbranden van een gietijzeren of stalen pan
De Buyer pannen en rood vlees
De Buyer geeft aan dat je in het begin het beste vaak rood vlees in je pan kan bakken. Dit maakt je antiaanbaklaag nog stabieler.
Hoeveel keer is moet je een pan inbranden
Minimaal vijf keer, maar pas na tien keer is de antiaanbaklaag optimaal.
Let op zuren
Tomaten, wijn… Dit zijn producten die je beter niet in je plaatstalen of ingebrande gietijzeren pan kan gebruiken. De zuren lossen de olie in de pan weer op, waardoor je antiaanbaklaag verloren gaat. Werk je met zure ingrediënten? Pak dan even een andere pan.
Afwassen zonder zeep
We lieten het net al vallen, maar afwasmiddel is echt uit den boze! Dergelijke schoonmaakmiddelen werken ontvettend en dit is dus funest voor de beschermlaag die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd. Heet water volstaat. Je kan er eventueel ook voor kiezen om grof zeezout te gebruiken.
Een wok voor de eerste keer gebruiken
Heb je een plaatstalen of gietijzeren wok in huis? Deze kan je op dezelfde manier inbranden als je koekenpan. Doe je dit op de juiste manier. Dan heb je een levenslang bruikbare pannenset in huis. Het kost je even wat tijd, maar je weet wel zeker dat je hierna nooit meer naar pannen hoeft te gaan zoeken. Hoe fijn is dat?
Veelgestelde vragen
Welke soort pannen kan je het beste inbranden voor een antiaanbaklaag?
Plaatstalen en gietijzeren pannen komen niet met de antiaanbaklaag zoals je bij de meeste koekenpannen ziet. Deze moet je dus zelf inbranden om de laag te creëren. Zo gaan de pannen een stuk langer mee.
Hoeveel keer moet je inbranden voor het beste resultaat?
Je moet je pan minimaal vijf keer inbranden om ervoor te zorgen dat de antiaanbaklaag zo optimaal mogelijk is. Na tien keer heb je pas een echte, stabiele beschermlaag in de pan zitten.
Waar moet je op letten als je werkt met ingebrande pannen?
Vermijd zure ingrediënten om de beschermlaag van je pan intact te houden. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van afwasmiddelen. Ook deze werken ontvettend en laat de antiaanbaklaag nu net onwijs vettig zijn.