Zelf brood bakken in een oven

Zelf brood bakken oven

Ben jij die slappe, droge, dungesneden boterhammen van de supermarkt ook zo zat? We weten allemaal dat het ‘dagverse’ brood van de lokale supermarkt niet écht zo ‘vers is. En toch accepteren we het en beleggen we onze lunch of ontbijt gewoon drie keer zo dik om toch goed aan de dag te beginnen of te genieten van onze pauze. Ondanks dat het brood van de bakker ook erg lekker kan zijn, is er niet zo vers als brood uit eigen keuken. En dat is tegenwoordig niet alleen veel lekkerder en gezonder, maar ook nog eens heel makkelijk en ontzettend leuk om te maken! Helemaal met ons recept!

Het gerei en de ingrediënten

Er zijn talloze recepten en tips om de beste home-made broden te maken. Maar je kunt voor (bijna) ieder type brood dezelfde basis ingrediënten en gerei gebruiken. De basis ingrediënten en gerei die je nodig hebt voor het maken van één brood, zijn als volgt:

 • 500 gram (spelt)bloem (let op: voor dit recept dient het meel gluten te bevatten)
 • 10 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 320 milliliter lauwwarm water
 • Mengkom / Rijsmand
 • Broodbakvorm
 • Mixer / kneedmachine
 • Broodmes
 • Oven / Broodbakmachine

Je kunt hier van alles aan toevoegen om het deeg nog lekkerder te maken en/of het brood geheel op jouw persoonlijke wensen af te stemmen. Zo kun je, wanneer gewenst, bijvoorbeeld ook wat zaden of pitten toevoegen.

Brood bakken; Recept

Als je alle benodigdheden bij elkaar hebt is het tijd om aan eindelijk aan de slag te gaan! Maar hoe? En waar begin je? Het ligt er uiteraard ook aan wat voor brood je van plan bent te maken. Maar om alle beginners onder ons een stukje op weg te helpen, hier een basisrecept in 11 simpele stappen:

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar met behulp van een lepel .
 2. Kneedt het deeg met een mixer (of met de hand), tot het een glad en soepel geheel wordt.
 3. Probeer tussentijds of je het deeg uit elkaar kunt trekken. Het deeg hoort er plakkerig en elastisch uit te zien. Als het zo soepel is dat je het gemakkelijk als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken, is het deeg klaar! Ontstaan er scheurtjes? Kneed dan nog even door!
 4. Vet de kom in met olie en leg het deeg hierop. Draai het deeg vervolgens om, zodat alle zijden van het deeg met olie zijn ingesmeerd.
 5. Wikkel de kom met het deeg in vershoudfolie en laat het geheel ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek.
 6. Als het deeg in volume is verdubbeld, is het klaar. Om dit te controleren kun je er (na het handenwassen) proberen een gaatje te prikken met je vinger. Blijft het gat zichtbaar? Dan is het deeg klaar!
 7. Haal het deeg uit de kom en plaats het op een broodplank. Duw met je vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg, tot het deeg een platter, rond geheel wordt.
 8. Vorm het deeg nu tot een mooie bol, door de buitenste zijden naar binnen te vouwen tot een envelopje
 9. Draai de bol om en laat het deeg een kwartiertje rusten onder een vershoudfolie.
 10. Na 15 minuten haal je de vershoudfolie eraf en is het tijd om het deeg te vormen in de gewenste vorm.
 11. Wikkel de bol nogmaals in vershoudfolie. Je moet ditmaal het brood laten rijzen voor ongeveer een uurtje. Het brood is klaar als het in volume verdubbeld is. Druk je het in en veert het niet terug? Laat het brood dan nog even rusten.

Zelf brood bakken; Oven

Heb je geen broodbakmachine tot je beschikking en/of wil je je eigen gemaakte brood eerst eens uitproberen voordat je een dergelijke investering doet? Geen probleem! Je kunt je brood namelijk ook prima in je eigen keukenoven laten rijzen. Verwarm de oven op 200 graden, bekleed de bakplaat met bakpapier (tenzij je het brood op steen of in een broodbakmachine gaat bakken). Haal het deeg uit de vershoudfolie, zet het in de oven en laat het ongeveer 35 minuten bakken.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste oven om brood te bakken?

Het maakt niets uit waarin je het brood bakt. Of je nu een professionele broodbakmachine of de gewone keukenoven gebruikt, het belangrijkste is om het brood goed in de gaten te houden tijdens het bakken!

Hoe bak ik het brood het beste?

Kerf met een scherp mes een aantal strepen op de bovenkant. Dit geeft een goede indicatie voor het bakken en geeft de juiste vorm aan!

Hoe kan ik het beste vers gebakken brood snijden?

Vers gebakken brood snijden is lastig als het nog warm is. Laat daarom het brood eerst afkoelen voor je het aansnijdt. Et voilà! Je eigen, dagverse brood is klaar voor een heerlijk ontbijtje!