Welke pannen heb je nodig?

welke pannen heb je nodig

Waar enkele decennia geleden standaard een pan met aardappels, groente en een stuk vlees op tafel werd gezet, is dat tegenwoordig nauwelijks meer denkbaar. Dankzij de introductie met de vele verschillende wereldkeukens, is er letterlijk een wereld voor ons opengegaan.
Het maken van nasigerechten, wraps, pasta’s, empanadas en tzatzikis, niks is nog te gek. Daarmee ontstaat er ook al snel een pannen struggle, want welke pannen heb je nodig in je keuken?

Hoe jouw pannenassortiment eruit moet zien, daarvoor bestaat geen pasklaar antwoord. Dat is afhankelijk van je achtergrond, persoonlijke voorkeur, smaak en welke gerechten je zelf graag klaarmaakt.
Dat je voor elk gerecht een speciale pan nodig hebt, dat is absoluut niet nodig.

Daarom delen we hier de meest gebruikte pannen met je, die bekendstaan om hun veelzijdigheid en gebruiksgemak.

soorten pannen

 

Warmtebron en materiaalkeuze

Houd er bij je pannenkeuze wel rekening mee dat je een exemplaar kiest die aansluit bij jouw warmtebron. Denk aan elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en de oven. Ook het materiaal waarvan de pan gemaakt dient te zijn, kan van doorslaggevend belang zijn. Ben je op zoek naar een RVS-pan of juist eentje gemaakt van gietijzer? En wil je een pan met of zonder anti-aanbaklaag?

7 meest gebruikte pannen

Braadpan

Bereid je weleens vlees, voor jezelf of je visite? Dan is een braadpan een must om je in keukenkastje te hebben staan. Het is ideaal om te gebruiken als je vlees hebt dat een langere bereidingstijd nodig heeft.

Denk aan hachee, draadjesvlees of het maken van een overheerlijke jachtschotel. Er is een grote kans dat je uit de braadpan afkomstige geur direct linkt aan die gezellige zondagen met de hele familie, of het vieren van kerst met elkaar. En daar is een braadpan nou precies voor bedoeld.

Om vlees uren op het fornuis te kunnen laten staan, heb je een pan nodig met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Een braadpan voldoet aan deze voorwaarde.

 

Koekenpan

Grote kans dat de koekenpan ook tot jouw pannenassortiment behoort. Het is een multifunctionele pan, waarmee je even een hamburger klaarmaakt, een eitje of aardappeltjes in bakt, of lekker pannenkoeken in klaarmaakt. De rand van een koekenpan is laag en heeft doorgaans een bolling.

Grofweg heb je de keuze tussen een pan met of zonder anti-aanbaklaag. Een anti-aanbaklaag is ideaal wanneer je wilt bakken zonder dat het eten aanbakt.

Houd je juist van een lekker krokant korstje, dan kies je voor een koekenpan zonder deze laag, wat je in staat stelt om te bakken op een hogere temperatuur.

Iemand die aan het koken is in een zwarte pan
Groene boontjes in een wokpan

Soeppan

Een soeppan is eigenlijk gewoon een kookpan, maar dan met een fors formaat. Doordat deze doorgaans hoog is, leent deze pan zich er uitstekend voor om voor een grote(re) groep mensen soep te bereiden. Je kunt er trouwens ook gerust andere dingen in klaarmaken, zoals een echte Hollandse stamppot, of andere dingen die je koken wilt.

Om je een idee te geven van de mogelijkheden: een soeppan is er bijvoorbeeld al met een inhoud van 0,4 liter. Voor het echte werk, zoals voor een professionele keuken, zijn er ook pannen die ruimte bieden aan meer dan 42 liter. Wel kan de pan door z’n omvang wat lastiger zijn om een plek te geven in een keukenkastje.

Wokpan

De wokpan is er één waar steeds meer huishoudens over beschikken. De pan komt oorspronkelijk uit de Chinese keuken, en leent zich ervoor om eten te bereiden op hoge temperatuur. Denk aan nasi of noedels. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Zo kun je bijvoorbeeld ook uitstekend popcorn klaarmaken in een wokpan. Kies dan wel voor een wokpan met deksel, voordat de hele keuken onder de popcorn zit. Een andere optie is het frituren, bij gebrek aan of ter vervanging van een frituurpan. Doordat een wokpan vetarm roerbakken mogelijk maakt, heb je slechts een klein beetje boter of olie nodig. In een handomdraai creëer je zo de smakelijkste én gezonde gerechten.

Let er wel op dat je de juiste boter of olie gebruikt. Lang niet allemaal zijn ze namelijk bestand tegen de vaak zeer hoge temperaturen. Het beste kun je kiezen voor wokolie, gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Kookpan

De kookpan is onderdeel van de standaarduitrusting van veruit de meeste huishoudens. Logisch, want het is een erg veelzijdige pan, die ook nog eens gemakkelijk in gebruik is. Of je nou een stamppot klaar wilt maken of groente, rijst, pasta of aardappels koken wilt, dat kan allemaal met een kookpan.

Een variant van deze standaardpan is de snelkookpan. Ideaal om in huis te hebben als je bliksemsnel gerechten op tafel wilt hebben staan. Je bespaart hiermee namelijk al snel 75% van de normale kooktijd.

Hapjespan

De sauteerpan, een iets chiquere naam voor wat gewoon een hapjespan is, heeft een sterke gelijkenis met de koekenpan. De rand van dit type pan is echter hoger en rechter. Dat heeft als pluspunt dat je het bereide eten gemakkelijk om kunt scheppen.

Daarnaast beschikt het in tegenstelling tot een traditionele koekenpan over een deksel. Het is een pan die bij uitstek geschikt is voor het bereiden van vlees, vis en roerbakmaaltijden, of zelfs het maken van sauzen.

Pannenset

Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het aanschaffen van een complete pannenset een goed idee. Niet alleen heb je op deze manier in één klap alle handige pannen in huis, ook is het design identiek.
Je loopt hiermee dus niet het risico een voorraad pannen in de keuken te hebben staan die allemaal anders zijn, waardoor het een rommelig en druk geheel wordt.

Een set kan bijvoorbeeld bestaan uit een soeppan en een paar kookpannen in verschillende formaten. Een benodigde speciale pan kun je er vervolgens los bij aanschaffen. Een set kan trouwens ook bestaan uit braadpan en koekenpan in combinatie met een steelpan.
Ben je op zoek naar een 17-delige set of juist eentje die uit 2 delen bestaat, de mogelijkheden zijn groot.